Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

OSMANLI’DA TIMAR SİSTEMİ VE BU SİSTEMİN BOZULMASININ SEBEPLERİ

Yıl 2022, Sayı: 1, 1 - 20, 15.05.2022

Öz

Tımar sistemi, Osmanlı İmparatorluğunda yaklaşık 480 yıl boyunca uyguladığı vergi ve arazi(tarla, toprak) işleme sistemiydi. Elinizdeki toprağın değeri yüzbin akçeden az ise ona ''Has'' denilirdi. ''Zeamet” ise yüz ile ikiyüz bin akçe değerindeki toprakları kapsayan dirlik türüne verilen isimdi. Değerli toprakların işlenmesi ise “Tımar” sistemine tabiiydi.
Tımar, genelde savaşlarda yüksek fayda gösteren askerlere ve üst dereceli memurlara verilirdi. İlk dönem, tımar verilecek olan kişileri belirleme ve bildirme yetkisi sadece vezirlerde ve beylerbeyinde iken, bu yetki daha sonra kapıkulu ocağında görev yapan kişiler de verildi.
Aynı zamanda bir dirlik türü olan tımar sistemi Osmanlı Devletinin her bölgesinde uygulanmamıştır. En yoğun Trakya ve Anadolu'nun iç kesimlerinde uygulanırken; Mısır ve Arabistan yarımadası üzerin de uygulanamamıştır. Bu sistemde topraklar develete aitti ve işlenmesi için verilirdi. Osmanlı İmparatorluğu bir ülkeyle savaşa girdiğinde tımarlı sipahilerin sefere katılması zorunluydu. Bu zorunluluğa uymayanların elinden toprakları alınırdı.

Kaynakça

  • Acun, F. (2009). Klasik Dönem Eyalet İdare Tarzı Olarak Timar Sistemi ve Uygulaması.
  • Akdağ, M. (1945). Timar Rejiminin Bozuluşu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 3(4), 419-431.
  • AYDIN, H. V. (2001). TİMAR SİSTEMİNİN KALDIRILMASI SÜRECİ VE BAZI DEGERLENDİRMELER. Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi OTAM, 12(12), 65-104.
  • Günay, R. (2013). OSMANLI ARŞİV KAYNAKLARI İÇERİSİNDE AHKÂM DEFTERLERİ: GELİŞİM SEYRİ, MUHTEVASI VE ÖNEMİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (17), 9-29.
  • Ilhan, S. (1989). Askerliğin Kültürümüzdeki Yeri. Erdem, 5(14), 349-364.
  • KARABOĞA, D. V., & BOZDOĞAN, R. OSMANLI TİMAR SİSTEMİNİN UYGULANIŞINDA YAŞANAN PROBLEMLERE DAİR BAZI TESPİTLER. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi, 3(6), 331-350.
  • KILIÇ, L. A., & YEDİYILDIZ, B. TARİHÎ SÜREÇ İÇİNDE TIMAR SİSTEMİ: ORDU YÖRESİ (1455-1839).
  • Ünlü, E. (2012). Klasik Dönem Osmanlı Devleti tımar sisteminin taşra idaresine etkisi (Master's thesis, Sosyal Bilimler Enstitüsü).
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Saltuk Buğra Solmaz 0000-0001-9767-5247

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Solmaz, S. B. (2022). OSMANLI’DA TIMAR SİSTEMİ VE BU SİSTEMİN BOZULMASININ SEBEPLERİ. Orta Doğu Ve Orta Asya-Kafkaslar Araştırma Ve Uygulama Merkezi Dergisi, 2(1), 1-20.

Orta Doğu ve Orta Asya Kafkaslar Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi (ODAK), multidisipliner bir yaklaşımla Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki araştırmaları kapsayan hakemli bir dergidir. ODAK, çeşitli disiplinlerden gelen bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirerek bu zengin coğrafyanın kültürel, sosyal, ekonomik ve politik dinamiklerini anlamaya yönelik araştırmaları teşvik eder.


Dergi, Türkçe, İngilizce, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi gibi dillerde yayınlanan orijinal araştırma makalelerine, derlemelere, incelemelere ve kavramsal çalışmalara yer verir. ODAK, yüksek akademik standartlara sahip olan ve uluslararası alanda tanınan bir yayın organı olup, disiplinlerarası bir platform sunarak farklı bilim alanlarının birleştiği ve etkileşimde bulunduğu bir ortam sağlar.


ODAK, Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesindeki bilimsel araştırmaların yaygınlaşmasını ve bu coğrafyanın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergi, akademik topluluğun yanı sıra politika yapıcıları, araştırmacılar, uzmanlar ve ilgilenen herkes için önemli bir bilgi kaynağı olmayı hedefler.


ODAK dergisi, kaliteli ve yenilikçi araştırmaları destekleyerek Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinin derinliklerine ışık tutmayı ve bu coğrafyanın geleceğine iz bırakmayı amaçlayan bir yayındır.