Bu çalışmada, çeşitli tabakalı çift hidroksit (TÇH) katalizörlerinin peroksimonosülfat ve hidrojen peroksit aktivasyonu performansları, model gıda boyası olarak seçilen tartrazinin sulu çözeltilerden uzaklaştırılmasında test edilmiştir. Cu-Fe-TÇH, Co-Fe-TÇH ve Ni-Fe-TÇH’nin peroksimonosülfat ve hidrojen peroksit varlığında katalitik aktiviteleri karşılaştırılmıştır. Farklı oksidanlar kullanılarak gerçekleştirilen katalizör tarama deneylerinde Co-Fe-TÇH ve peroksimonosülfat en uygun katalizör ve oksidan olarak belirlenmiştir. Katalizör yüklemesi, pH ve oksidan/boya molar oranının etkileşimli etkileri araştırılmış ve Box-Behnken Design ve tepki yüzeyi metodolojisi kullanılarak reaksiyon koşulları optimize edilmiştir. 2 g/L katalizör yüklemesi, pH 3 ve 11,36 oksidan/boya molar oranı olarak belirlenen optimum reaksiyon koşullarında %87.35 organik madde giderimi ve %97.47 renk giderimi elde edilmiştir.
Tabakalı Çift Hidroksit Gıda Boyası Box-Behnken Tasarımı İleri Oksidasyon Prosesleri Peroksimonosülfat Aktivasyonu Hidrojen Peroksit Aktivasyonu
Ege Üniversitesi
FKB-2021-22402
Bu çalışma Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir (Proje Numarası: FKB-2021-22402).
In the present study, peroxymonosulfate and hydrogen peroxide activation performances of various layered double hydroxide (LDH) catalysts were tested for the removal of the model food dye, tartrazine, from aqueous solutions. Catalytic activities of Cu-Fe-LDH, Co-Fe-LDH and Ni-Fe-LDH were compared in the presence of peroxymonosulfate and hydrogen peroxide. In the catalyst screening experiments performed by using different oxidants, Co-Fe-LDH and peroxymonosulfate were determined as the most suitable catalyst and the oxidant, respectively. The interactive effects of the catalyst loading, pH and the molar ratio of the oxidant to dye were investigated and the reaction conditions were optimized by using Box-Behnken Design and response surface methodology. Under the optimum reaction conditions determined as 2 g/L of catalyst loading, pH 3, and 11.36 oxidant/dye molar ratio, 87.35% organic matter removal and 97.47% decolorization efficiencies were achieved.
Layered Double Hydroxide Food Dye Box-Behnken Design Advanced Oxidation Processes Peroxymonosulfate Activation Hydrogen Peroxide Activation
FKB-2021-22402
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Kimya / Chemistry |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FKB-2021-22402 |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Kasım 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 11 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4 |