Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECTS OF KEFIR AND SIMVASTATIN THE MICE CONSTITUTED THE HYPERCHOLESTEROLEMIA

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 11 - 16, 31.12.2018

Öz

In this study 36 Swiss albino type mice were divided into 3 groups. The first group was determined as the control group. Other groups received 3% (w/w) cholesterol at a dose of 10 mg/kg for 15 days and than injected subcutaneously with hypercholesteremia. Cholesterol-kefir and cholesterol-simvastatin were administered for 30 days in the other two groups, respectively. At end of the study, fasting blood was taken and auto-analyzer cholesterol, triglyceride, HDLcholesterol and LD- cholesterol measurements were performed. As a result of the measurements, it was determined that kefir and statin cpntaining drugs. decreased cholesterol, triglyceride and LDL- cholesterol levels close to each other and HDLcholesterol values were found to increase according to control groups.

Kaynakça

  • 1. Noori S 2012. An overview of oxidative stress and antioxidant defensive system. Open Access Scientific Reports, 1):8, 2-9.
  • 2. Liu JR, Wang SY, Lin YY, Lin CW 2002. Antitumour activity of milk, kefir and soya milk kefir in tumour bearing mice, Nutrition and Cancer, 44:183-7.
  • 3. Alptekin Z, Demir M 2004. Kefir ve kefirin sağlık üzerine etkileri I. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül Van, Türkiye, 257-262.
  • 4. Adiloğlu, AK, Gönülateş N, Şenol A 2013. Kefir tüketiminin insan bağışıklık sistemi üzerine etkileri: Bir sitokin çalışması, Mikrobiyoloji Bülteni, 47(2): 273-281.
  • 5. Güven A, Güven A 2005. Hiperkolesterolemi oluşturulmuş tavşanlarda kefirin total kolesterol, trigliserit, HDL-kolesterol, LDL- kolesterol ve lipit peroksidasyonu üzerine etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg, 11(2): 127-131.
  • 6. Güven A, Güven A. Gülmez M, Beytut E, Erişir M. Aterosklerotik farelerde kefir ve yoğurdun lipid peroksidasyonuna ve antioksidan enzimlere etkisi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 9(1): 79-83 (2003).
  • 7. Liu JR., Wang SY, Chen MJ, et al. 2006. Hypocholesterolaemic effects of milk-kefir and soyamilk-kefir in cholesterol-fed hamsters. British Journal of Nutrition. 95:939-946.
  • 8. Liu JR, Lin YY, Chen MJ et al. 2005. Antioxidative activities of kefir. Asian-Aust. J. Anim.Sci. 18(4):567-573.
  • 9. Göneç S, Akçiçek E, Enfiyeci AS 1990. Yoğurdun terapistik etkisi, E.Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 27 (2), 245-260.
  • 10. Erkmen O 2000. Probiyotik bakterilerin önemi, Gıda Bilimi ve Tek, 5;(1), 26-32.
  • 11. Agerholm-Larsen L, Raben A Haulrik N et al. 2000. Effect of 8-week intake of probiotic milk products on risk factors for cardiovascular diseases. Eur J Clin Nutr, 54(4):288-97.
  • 12. Friedewald WT, Levy RI, Fredrickson DS 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the prepartive ultracentrifuge, Clin Chem, 18, 499-505.
  • 13. Kostner GM, Gavish D, Leopold B et al. 1989. HMG CoA reductase inhibitors lower LDL cholesterol without reducing Lp (a) levels. Circulation. 80: 1313-9, 1989.14. Bredie SJ, de Bruin TW, Demacker PN 1995. Comparison of gemfibrozil versus simvastatin in familial combined hyperlipidemia and effects on apolipoprotein-B-containing lipoproteins, low-density lipoprotein subfraction profile, and low-density lipoprotein oxidizability. Am J Cardiol, 75: 348-53.
  • 15. Köroğlu Ö, Bakır E,Uludağ G, Köroğlu S, dayısoylu KS 2015. Kefir ve sağlık,KSÜ Doğa Bil. Derg., 18:1,26-30.
  • 16. Brown MS, Goldstein JL 1986. Receptor-mediated pathway for cholesterol homeostasis. Science, 232: 34-47.
  • 17. Özer D, Ozer BH 1999. Product of Eastern Europe and Asia. In Robinson, R.K. (Ed.), Encyclopedia of Food Microbiology, 2;798-805.
  • 18. Johnston TP, Nguyen LB, Chu WA 2001. Potency of select statin drugs in a new Mouse model of hiperlipidemia and atherosclerosis, International Journal of Phermaceutics, 229;75-86.

HİPERKOLESTEROLEMİ OLUŞTURULMUŞ FARELERDE KEFİR VE SİMVASTATİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Yıl 2018, Cilt: 5 Sayı: 2, 11 - 16, 31.12.2018

Öz

Çalışmada 36 adet Swiss albino tipi fare eşit 3 gruba ayrıldı. İlk grup kontrol grubu olarak belirlendi. Diğer gruplara 15 gün boyunca %3’lük(w/w) kolesterol 10 mg/kg oranda serum fizyolojikte çözünerek deri altından enjekte edilerek hiperkolesterolemi oluşturuldu. I. grup kolesterol kontrol grubu olarak kabul edilirken diğer iki gruba da sırasıyla kolesterol-kefir ve kolesterol- simvastatin 30 gün boyunca verildi. Çalışmanın sonunda açlık kanları alınarak otoanalizörde kolesterol, trigliserit, HDLkolesterol ve LDL-kolesterol ölçümleri yapıldı. Ölçümler sonucunda kefirin ve statin içerikli ilaçların kolesterol, trigliserit ve LDL-kolesterol değerlerini birbirlerine yakın oranlarda düşürdüğü ve HDL-kolesterol değerlerinin kontrol gruplarına göre yükselttiği belirlendi.

Kaynakça

  • 1. Noori S 2012. An overview of oxidative stress and antioxidant defensive system. Open Access Scientific Reports, 1):8, 2-9.
  • 2. Liu JR, Wang SY, Lin YY, Lin CW 2002. Antitumour activity of milk, kefir and soya milk kefir in tumour bearing mice, Nutrition and Cancer, 44:183-7.
  • 3. Alptekin Z, Demir M 2004. Kefir ve kefirin sağlık üzerine etkileri I. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 23-24 Eylül Van, Türkiye, 257-262.
  • 4. Adiloğlu, AK, Gönülateş N, Şenol A 2013. Kefir tüketiminin insan bağışıklık sistemi üzerine etkileri: Bir sitokin çalışması, Mikrobiyoloji Bülteni, 47(2): 273-281.
  • 5. Güven A, Güven A 2005. Hiperkolesterolemi oluşturulmuş tavşanlarda kefirin total kolesterol, trigliserit, HDL-kolesterol, LDL- kolesterol ve lipit peroksidasyonu üzerine etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg, 11(2): 127-131.
  • 6. Güven A, Güven A. Gülmez M, Beytut E, Erişir M. Aterosklerotik farelerde kefir ve yoğurdun lipid peroksidasyonuna ve antioksidan enzimlere etkisi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 9(1): 79-83 (2003).
  • 7. Liu JR., Wang SY, Chen MJ, et al. 2006. Hypocholesterolaemic effects of milk-kefir and soyamilk-kefir in cholesterol-fed hamsters. British Journal of Nutrition. 95:939-946.
  • 8. Liu JR, Lin YY, Chen MJ et al. 2005. Antioxidative activities of kefir. Asian-Aust. J. Anim.Sci. 18(4):567-573.
  • 9. Göneç S, Akçiçek E, Enfiyeci AS 1990. Yoğurdun terapistik etkisi, E.Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 27 (2), 245-260.
  • 10. Erkmen O 2000. Probiyotik bakterilerin önemi, Gıda Bilimi ve Tek, 5;(1), 26-32.
  • 11. Agerholm-Larsen L, Raben A Haulrik N et al. 2000. Effect of 8-week intake of probiotic milk products on risk factors for cardiovascular diseases. Eur J Clin Nutr, 54(4):288-97.
  • 12. Friedewald WT, Levy RI, Fredrickson DS 1972. Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the prepartive ultracentrifuge, Clin Chem, 18, 499-505.
  • 13. Kostner GM, Gavish D, Leopold B et al. 1989. HMG CoA reductase inhibitors lower LDL cholesterol without reducing Lp (a) levels. Circulation. 80: 1313-9, 1989.14. Bredie SJ, de Bruin TW, Demacker PN 1995. Comparison of gemfibrozil versus simvastatin in familial combined hyperlipidemia and effects on apolipoprotein-B-containing lipoproteins, low-density lipoprotein subfraction profile, and low-density lipoprotein oxidizability. Am J Cardiol, 75: 348-53.
  • 15. Köroğlu Ö, Bakır E,Uludağ G, Köroğlu S, dayısoylu KS 2015. Kefir ve sağlık,KSÜ Doğa Bil. Derg., 18:1,26-30.
  • 16. Brown MS, Goldstein JL 1986. Receptor-mediated pathway for cholesterol homeostasis. Science, 232: 34-47.
  • 17. Özer D, Ozer BH 1999. Product of Eastern Europe and Asia. In Robinson, R.K. (Ed.), Encyclopedia of Food Microbiology, 2;798-805.
  • 18. Johnston TP, Nguyen LB, Chu WA 2001. Potency of select statin drugs in a new Mouse model of hiperlipidemia and atherosclerosis, International Journal of Phermaceutics, 229;75-86.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aysel Güven

Kadir Alkış Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 25 Temmuz 2018
Kabul Tarihi 30 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güven, A., & Alkış, K. (2018). HİPERKOLESTEROLEMİ OLUŞTURULMUŞ FARELERDE KEFİR VE SİMVASTATİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Caucasian Journal of Science, 5(2), 11-16.

dizin1.png dizin2.png dizin3.png  dizin5.png dizin6.png dizin7.png