Bibliyografi
BibTex RIS Kaynak Göster

BİLİM HARİTALAMA TEKNİKLERİNE GÖRE 5S MODELİNİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Yıl 2021, Cilt: 22 Sayı: 1, 61 - 81, 30.03.2021

Öz

Bu çalışmanın amacı, kalite iyileştirme tekniklerinden biri olan 5S’i bibliyometrik analiz tekniklerine göre incelemektir. Çalışma kapsamında, Scopus veri tabanında 5S konulu makalelerin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Scopus veri tabanında ilk olarak arama kısmına "5S" yazılmış ve "title" olarak aratılmıştır. Daha sonra arama stratejimizi sadeleştirmek adına 5S yalın yönetim uygulamalarından biri olduğu için "lean" yazılarak tekrar aratılmıştır. Araştırmamız 1988-2020 yılları arasındaki İngilizce makaleleri kapsamaktadır. Arama stratejisine uyan 295 makale bulunmuştur. Ham veriler, VOSviewer yazılımı ile analiz edilmiştir. Kelime Madenciliği (text Mining), Ortak yazarlık (Co-authorship), Kelimelerin ortak bulunabilirliği (Co- occurance) ve Ortak atıf (Co-citation) analizleri yapılmıştır. 5S tekniği hakkında scopus veri tabanında 295 makale bulunmuştur. Bu 295 makaleden 145 tanesi “İşletme, Yönetim ve Muhasebe” alanında yazılan dokümanlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda alana en çok katkı sağlayan alanın da “İşletme, Yönetim ve Muhasebe” olduğunu anlaşılmaktadır. En çok makalesi olan yazarın Ahuja olduğu tespit edilmiştir. Alana en çok katkı sağlayan yayının "Implementing the lean sigma framework in an Indian SME: A case study" adlı makalenin olduğu görülmüştür. Yine 5S kavramı konusunda en çok makale yayınlayan ülke Hindistan, makale yayınlayan üniversite ise Punjabi Üniversitesidir. Ayrıca bu alanda yayınlanan dokümanların gün geçtikçe daha çok arttığı ve en çok verilen yayının ise 2019 yılında verildiği tespit edilmiştir. Yapılan bibliyometrik analiz neticesinde 5S kavramı; yalın üretim, altı sigma, toplam kalite yönetimi kavramlarıyla birlikte kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca kalite iyileştirmeye odaklanan 5S modeli hakkında yapılan araştırmaların gün geçtikçe arttığını bu konuda verilen eserlerinde aynı doğrultuda arttığı görülmektedir. Bu da rekabetin gittikçe arttığını bu doğrultuda işletmelerin kaliteyi ön plana sürerek farklılık ortaya koyma çabasını kanıtlar niteliktedir.

Destekleyen Kurum

Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Proje Numarası

1

Teşekkür

Makalemi yazarken bana oldukça yardım eden Mehmet Nurullah KURUTKAN öğretmenime ve makalemi yayınlamak için gönderdiğim derginizde makalemi incelediğiniz için Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi editörlerine ve hakemlerine teşekkürlerimi sunarım.

Kaynakça

  • Referans1: Doç. Dr. Mehmet Nurullah KURUTKAN
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şuheda Sağlam 0000-0001-8678-814X

Mehmet Nurullah Kurutkan 0000-0002-3740-4231

Proje Numarası 1
Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2021
Gönderilme Tarihi 26 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sağlam, Ş., & Kurutkan, M. N. (2021). BİLİM HARİTALAMA TEKNİKLERİNE GÖRE 5S MODELİNİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ. Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(1), 61-81.

88x31.png
Bu eser 2023 yılından itibaren Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.