Türkiye’de Akdeniz florasında yaygın olarak bulunan, tıbbi ve aromatik bir bitki olan Myrtus communis L. (Mersin) günümüzde çeşitli fitoterapötik uygulamalarda sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, Myrtus communis L. bitkisinin meyvelerinden ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen sabit yağların verimleri hesaplanmış ve kimyasal kompozisyonu gaz kromotografisi-kütle spektroskopisi (GC-MS) ile tespit edilmiştir. En yüksek sabit yağ verimi %5.43 olarak Bursa iline ait örneklerden elde edilmiştir. Analiz sonuçlarında yağ kompozisyonu içerisinde 11 farklı bileşen tespit edilmiştir. Tüm bölgelerde en fazla bulunan yağ asitleri sırasıyla %73.97-68.96 linoleik asit (C18:2), %16.60-12.04 oleik asit (C18:1) ve %8.86-8.51 palmitik asittir (C16:0). Bu çalışmanın sonuçları Myrtus communis L. meyvesinin zengin fitokimyasal içeriği ve yüksek besleyici özelliği sayesinde gıda, tıp ve birçok farklı alanda kullanılabilirliğini ortaya koymuştur.
Sabit yağların GC-MS analizinin yapılmasında yardımcı olan BTÜ MERLAB ekibine ve istatistiksel analizlerde destek sağlayan Prof. Dr. Turan SÖNMEZ ve Arş. Gör. Burhan GENCAL’a teşekkürlerimizi sunarız.
Myrtus communis L. is a medicinal and aromatic plant and common in the Mediterranean flora in Türkiye. Today, it is being more prominent thanks to its various phytotherapeutic applications. In this study, the yields of fixed oils obtained by extraction process from the fruits of Myrtus communis L. were calculated and their chemical composition was determined by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS). The highest fixed oil yield was obtained from Bursa region’s samples as 5.43%. Eleven different phytochemical components were determined in the fixed oil composition. The most abundant fatty acids in all regions were found as linoleic acid (C18:2) (73.97-68.96%), oleic acid (C18:1) (16.60-12.04%), and palmitic acid (C16:0) (8.86-8.51%), respectively. The results revealed that Myrtus communis L. fruit can be used in food, medicine, and many different fields because of its rich phytochemical content and high nutritional properties.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Biochemistry |
Journal Section | RESEARCH ARTICLE |
Authors | |
Early Pub Date | June 14, 2023 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | February 8, 2023 |
Acceptance Date | May 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023Volume: 26 Issue: 6 |
International Peer Reviewed Journal
Free submission and publication
Published 6 times a year
KSU Journal of Agriculture and Nature
e-ISSN: 2619-9149