Research Article
BibTex RIS Cite

The Effects of Different Bottom Fertilizer, Organic Fertilizer Application and Cutting Times on Yield in Tea Plant (Camellia Sinensis (L.) O. Kuntze)

Year 2022, Volume: 7 Issue: 4, 502 - 508, 31.12.2022
https://doi.org/10.35229/jaes.1181338

Abstract

This study was carried out for 2 years in the ecological conditions of Pazar district of Rize province in 2019 and 2020. The experiment was carried out in randomized blocks according to the split-split plot design with 3 replications. In the experiment, the main plots were composed of bottom fertilizer (Control, Barnyard manure and Tea fiber), the sub-plots were organic fertilizers (Control, Organoferm, Neobioplus, Bionur and Orbitosol), and the sub-sub plots were formed by cutting times (1st cutting, 2nd cutting and 3rd cutting). Depending on the bottom fertilizer, organic fertilizer application and cutting time; the average yield was determined as 815.71-784.56 kg/da in 2019 and 2020, respectively. In tea plant, high yield was obtained in Barnyard manure and Tea fiber as botom fertilizer and Organoferm and Neobioplus applications in organic fertilizer.

References

  • Alikılıç, D. (2016). Çay'ın Karadeniz Bölgesi için Önemi ve Tarihi Seyri. Karadeniz İncelemeleri Dergisi, 21: 269-280.
  • Anonim. (2021). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Rize İl Müdürlüğü Kayıtları
  • Anonim. (2022). Çay. Vikipedi, https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ay_(bitki). Erişim tarihi: 27.09.2022
  • ÇAYKUR, (2019). http://www.caykur.gov.tr/Pages/Iletisim/BilgiEdinme/GercekKisiler.aspx. Erişim Tarihi: 27.05.2021
  • Demir, N. & Bostan, S.Z. (2021). Yaş çay (Camelia sinensis L.) Verimi Ve Kalite Özelliklerinin Güneşlenme Durumu Ve Sürgün Dönemlerine Göre Değişimi. Bahçe, 50(2): 103-110
  • FAO, (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
  • Horuz, A. & Korkmaz, A. (2006). Farklı Sürgün Dönemlerinde Hasat Edilen Çayın Verimi, Azot İçeriği ve Mineral Madde Kompozisyonu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1): 49-54
  • Kacar, B. 2010. Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi. s. 1-355. Nobel Yayın Dağıtım Ankara.
  • Mazurak, A.P., H.R. Cosper, & H.F. Rhoades (1955). Rate of water entry into en irrgated Chesnut soil as affected by 30 years of cropping and manurial parctices. Ag. Jour. 47: 490-493.
  • Owuor, O.P., Kamau, D.M., Erick, O. & Jondiko, E.O. (2010). The influence of geographical area of production and nitrogenous fertiliser on yields and quality parameters of clonal tea. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8(2): 682-690
  • Özyazıcı, G., Özdemir, O., Özer, S.P. & Kalcıoğlu, Z. (2014). Kireçleme Materyali Olarak Kullanılan Şeker Sanayi Atığı Şlamın Çay Bitkisinin Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkisi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1(1): 43-54
  • Tukey, J.W. (1949). Comparing Individual Means in the Analysis of Variance. Biometrics, 5, 99-114.
  • Yüksek, T. (2001). Rize-Pazar Deresi Yağış Havzasında Farklı Arazi Kullanım Şekilleri Altındaki Toprakların Bazı Özellikleri İle Aşınım Eğilimi Değerlerinin Araştırılması. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Trabzon: KTÜ FBE.
  • Yüksek, T., C. Göl, F. Yüksek & E.E. Yüksel. (2009). The Effects of Land-Use Changes on Soil Properties: The Conversion of Alder Coppice to tea Plantations in the Humid Northern Blacksea Region. African Journal of Agricultural Research. 4, 7, 665-674.

Farklı Taban Gübresi, Organik Gübre Uygulaması ve Biçim Zamanlarının Çay Bitkisinde (Camellia Sinensis (L.) O. Kuntze) Verim Üzerine Etkileri

Year 2022, Volume: 7 Issue: 4, 502 - 508, 31.12.2022
https://doi.org/10.35229/jaes.1181338

Abstract

Bu çalışma 2019 ve 2020 yıllarında Rize ili Pazar ilçesi ekolojik koşullarında 2 yıl süre ile yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünen-bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede ana parselleri taban gübresi (Kontrol, Ahır gübresi ve Çay lifi), alt parselleri organik gübreler (Kontrol, Organoferm, Neobioplus, Bionur ve Orbitosol), alt-alt parselleri biçim zamanları (1.biçim, 2.biçim ve 3. biçim) oluşturmuştur. Taban gübresi, organik gübre uygulaması ve biçim zamanına bağlı olarak; ortalama verim 2019 ve 2020 yıllarında sırasıyla 815.71-784.56 kg/da olarak tespit edilmiştir. Çay bitkisinde, taban gübresi olarak Ahır gübresi ve Çay lifi, organik gübrede ise Organoferm ve Neobioplus gübre uygulamalarında yüksek verim elde edilmiştir.

References

  • Alikılıç, D. (2016). Çay'ın Karadeniz Bölgesi için Önemi ve Tarihi Seyri. Karadeniz İncelemeleri Dergisi, 21: 269-280.
  • Anonim. (2021). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Rize İl Müdürlüğü Kayıtları
  • Anonim. (2022). Çay. Vikipedi, https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ay_(bitki). Erişim tarihi: 27.09.2022
  • ÇAYKUR, (2019). http://www.caykur.gov.tr/Pages/Iletisim/BilgiEdinme/GercekKisiler.aspx. Erişim Tarihi: 27.05.2021
  • Demir, N. & Bostan, S.Z. (2021). Yaş çay (Camelia sinensis L.) Verimi Ve Kalite Özelliklerinin Güneşlenme Durumu Ve Sürgün Dönemlerine Göre Değişimi. Bahçe, 50(2): 103-110
  • FAO, (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Crops and livestock products. https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
  • Horuz, A. & Korkmaz, A. (2006). Farklı Sürgün Dönemlerinde Hasat Edilen Çayın Verimi, Azot İçeriği ve Mineral Madde Kompozisyonu. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(1): 49-54
  • Kacar, B. 2010. Çay Bitkisi, Biyokimyası, Gübrelenmesi, İşleme Teknolojisi. s. 1-355. Nobel Yayın Dağıtım Ankara.
  • Mazurak, A.P., H.R. Cosper, & H.F. Rhoades (1955). Rate of water entry into en irrgated Chesnut soil as affected by 30 years of cropping and manurial parctices. Ag. Jour. 47: 490-493.
  • Owuor, O.P., Kamau, D.M., Erick, O. & Jondiko, E.O. (2010). The influence of geographical area of production and nitrogenous fertiliser on yields and quality parameters of clonal tea. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8(2): 682-690
  • Özyazıcı, G., Özdemir, O., Özer, S.P. & Kalcıoğlu, Z. (2014). Kireçleme Materyali Olarak Kullanılan Şeker Sanayi Atığı Şlamın Çay Bitkisinin Verim, Kalite ve Toprak Özelliklerine Etkisi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1(1): 43-54
  • Tukey, J.W. (1949). Comparing Individual Means in the Analysis of Variance. Biometrics, 5, 99-114.
  • Yüksek, T. (2001). Rize-Pazar Deresi Yağış Havzasında Farklı Arazi Kullanım Şekilleri Altındaki Toprakların Bazı Özellikleri İle Aşınım Eğilimi Değerlerinin Araştırılması. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Trabzon: KTÜ FBE.
  • Yüksek, T., C. Göl, F. Yüksek & E.E. Yüksel. (2009). The Effects of Land-Use Changes on Soil Properties: The Conversion of Alder Coppice to tea Plantations in the Humid Northern Blacksea Region. African Journal of Agricultural Research. 4, 7, 665-674.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Adil Bakoğlu 0000-0003-1189-8461

Muhammed İkbal Çatal 0000-0002-4888-770X

Early Pub Date December 16, 2022
Publication Date December 31, 2022
Submission Date September 28, 2022
Acceptance Date December 4, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 7 Issue: 4

Cite

APA Bakoğlu, A., & Çatal, M. İ. (2022). Farklı Taban Gübresi, Organik Gübre Uygulaması ve Biçim Zamanlarının Çay Bitkisinde (Camellia Sinensis (L.) O. Kuntze) Verim Üzerine Etkileri. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 7(4), 502-508. https://doi.org/10.35229/jaes.1181338


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS