Özet
Bu günlerde, zarar verme potansiyelinin düşük olması ve düşük maliyetle geliştirilebilmesi nedeniyle yeni bitki tıbbi kaynaklarına olan ihtiyaç arttmaktadır. Çam bitkisinin mükemmel doğal ve ekonomik katkıları vardır. Ayrıca çam ekstraktları çok sayıda biyoaktif kimyasal bileşiklere sahiptir. Bu çalışmada Pinus sylvestris kabuğu (PSB: Sarı Çam) ve Pinus nigra kabuğu (PNB: Kara Çam) ekstraktlarının kimyasal bileşimini ve biyoaktivitesini belirlemeyi ve ayrıca ticari bir ürünü karşılaştırmayı amaçladık. PSB ekstraktı kolon kromatografisi ile fraksiyonlara ayrıldı. PSB ekstraktının PSB-FR-2 fraksiyonu, 157.62±1.06 mg GAE g-1 ekstraktı gibi yüksek bir fenolik içeriğe sahipti. PNB ve PSB ekstraktlarının -amilaz ve -glukosidaza karşı inhibitör aktiviteleri, akarbozla karşılaştırıldığında akarbozun iki katı aktivite göstermiştir. Üstelik qPCR testi, PSB ekstraktının, 50 µg mL-1 gibi en düşük konsantrasyonda bile akciğer hücrelerinde ACE2 geninin ekspresyonunu azaltabildiğini gösterdi. MIC testi, ekstraktların potansiyel olarak antibakteriyel etkilere sahip olabileceğini gösterdi.
Sonuçlarımız, PNB, PSB ekstraktları ve PBS fraksiyonlarının yüksek fenolik ve flavonoid metabolit içeriğinin yanı sıra çeşitli biyoaktiviteye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, ileriye yönelik çalışmalar için umut verici bir doğal tıbbi ürün modeli olabilir.
Pinus nigra Pinus sylvestris phytochemical component cytotoxic activity antibacterial activity enzyme inhibition DNA protective activity
All authors are grateful to the ERSAG for presenting the PNB and PSB extracts and fractions. Iğdır University Research Laboratory Application and Research Center (ALUM) performed the approach's evaluation and the LC-ESI-MS/MS measurement for this research. As a project researchers, we would also like to express our gratitude to the institutions concerned.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology, Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 10, 2024 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.