BibTex RIS Cite

The Use of Corn Silage as Additive Substance in The Cultivation of Pleurotus ostreatus

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 10 - 17, 04.05.2016

Abstract

This study was conducted to determine theutilization status of corn silage as additive substance in the cultivation of Pleurotus ostreatus mushroom. In the study, substrates prepared by the addition of corn silage in the different ratios (5, 10, 15 and 20%) to wheat straw were compared with control (95% wheat straw +5% wheat bran) in terms of yield and morphological properties. The pH, carbon (C), nitrogen (N), C:N ratio and mineral matter (K, P, Mg, Zn, Fe and Mn) contents of the materials used in the preparation of the substrates and substrates after sterilization were determined. The difference among control and substrates prepared by the addition of corn silage in the different ratios was found statistically significant (P<0.05) in terms of yield and non-significant in terms of morphological properties (cap length, stipe length and stipe thickness). The highest yield (220.13 g kg-1 substrate) was obtained from the substrate prepared by the addition of corn silage in the rate of 10% to wheat straw and the lowest yield (153.75 g kg-1 substrate) was observed in the control substrate. It was concluded that corn silage can be used as a good and cheap additive substance alternative to wheat bran in the cultivation of P. ostreatus mushroom.

References

  • Ağaoğlu YS., İlbay ME ve Uzun A., 1992. Değişik talaş+kepek karışımlarının Pleurotus sajor-caju'nun verimi üzerine etkileri. Türkiye IV. Yemeklik Mantar Kongresi, 2-4 Kasım, Yalova.
  • Akyüz M ve Kırbağ S., 2009. Bazı tarımsal ve endüstriyel atıkların Pleurotus spp. üretiminde kompost olarak değerlendirilmesi. Ekoloji, 18(70): 27-31.
  • Alçiçek A ve Karaayvaz K., 2003. Sığır besisinde mısır silajı kullanımı. Animalia, 203: 68-76.
  • Ancona Mendez L., Sandoval Castro CA., Belmar Casso R and Capetillo Leal CM., 2005. Effect of substrate and harvest on the amino acid profile of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). Journal of Food Composition and Analysis, 18(5): 447-450.
  • AOAC, 1984. Association of Official Analytical Chemists. 14th Edition (Edited by Sidney Williams), Washington DC., USA.
  • Baysal E., 2000. Çeşitli lignoselüloz esaslı atıkların Pleurotus ostreatus’un verim özellikleri üzerine etkileri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6(2-3): 271-275.
  • Baysal, E., Yalınkılıç, M.K., Peker, H., Çolak, M., Göktaş, O., Özen, E., Çolak, A.M., 2003. Atık kâğıtların çeşitli
  • bitkisel ve odunsu atık substratlarla Pleurotus ostreatus Jacq. ex Fr. Kummer kültivasyonunda değerlendirilmesi. Ekoloji, 12(49): 12-16.
  • Beşikci, N., Düzkale Sözbir, G., Kanat H.G., 2014. Farklı lignoselülozik atıklar üzerinde yetiştirilen Pleurotus ostreatus mantarının verim, kalite ve mantar özellikleri üzerine etkisi. III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu 8-10 Mayıs 2014, Kahramanmaraş 446-452.
  • Cohen R., Persky L and Hadar Y., 2002. Biotechnological applications and potential of wood-degrading mushrooms of the genus Pleurotus. Applied Microbiology and Biotechnology, 58: 582-594.
  • Contreras EP., Sokolov M., Mejia G and Sanchez JE., 2004. Soaking of substrate in alkaline water as a pretreatment for the cultivation of Pleurotus ostreatus. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79(2): 234-240.
  • Cormican T and Staunton L., 1991. Factors in mushroom (Agaricus bisporus) compost productivity, In: Science and Cultivation of Edible Fungi, Maher (Ed.), Balkema, Rotterdam. 4: 221-224.
  • Demirel M., Cengiz F., Çelik S ve Erdoğan S., 2001. Van ekolojik koşullarında yetiştirilen mısır ve macar fiği karışımlarının silaj kaliteleri ve besin maddelerinin rumende parçalanabilirlikleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1): 69-78.
  • Desrumaux B., Sedeyn P., Desmedt H., Lannoy P and Leennnegt L., 2003. Addition of intact corn grain before pasteurization to oyster mushroom substrate (Pleurotus spp). Horticultural Abstracts, 73(5): 47-61.
  • Doğan H ve Pekşen A., 2003. Çay atıklarından hazırlanan yetiştirme ortamları ve dezenfeksiyon yöntemlerinin Pleurotus sajor-caju’nun verim ve kalitesine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 39-48.
  • Erkel İ ve Işık SE., 1992. Pleurotus ostreatus ve P. florida yetiştiriciliğinde değişik yetiştirme ortamlarının verime etkisi. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova.
  • Hassan FR., Medany GM and Hussein SD., 2010. Cultivation of the king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) in Egypt. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 4(1): 99-105.
  • Jackson ML., 1962. Soil Chemical Analysis, Prentice Hall. Inc., New York.
  • Kacar B ve İnal A., 2008. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 879.
  • Kalyoncu F ve Kalmış E., 2007. Pirinanın farklı Pleurotus türlerinin yetiştiriciliğinde kullanım olanaklarının araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2): 87-92.
  • Koçyiğit AE., 1984. Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) türünde misel geliştirme ve primordium oluşturma dönemlerinde uygulanan farklı sıcaklık ve ışık düzeylerinin verim ve kaliteye etkisi üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kong WS., 2004. Descriptions of commercially important Pleurotus species. Mushrooms Growers Handbook I. Part II. Oyster Mushrooms. Chapter 4. Rural Devolepment Administration, Korea, 54-61pp.
  • Kurt Ş., 2008. Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Küçükomuzlu B ve Pekşen A., 2005. Yetiştirme ortamı ağırlıklarının Pleurotus mantar türlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3): 64-71.
  • Moonmoon M., Uddin NM., Ahmed S and Shelly N., 2010. Cultivation of different strains of king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) on sawdust and rice straw in Bangladesh. Saudi Journal of Biological Sciences, 17(4): 341-345.
  • Obodai M., Cleland-Okine J and Vowotor KA., 2003. Comparative study on the growth and yield of Pleurotus ostreatus mushroom on different lignocellulosic by-products. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 30(3): 146-149.
  • Olivier J., 1990. Les besoins des Pleurotus cultives. Bull. FNSACC. 45: 35-51.
  • Patrabansh S and Madan M., 1997. Studies on cultivation, biological efficiency and chemical analysis of Pleurotus sajor-caju (Fr.) Singer on different bio-wastes. Acta Biotechnologica, 17(2): 107-122.
  • Pekşen A., 2013. Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus): Kütük yetiştiriciliği. Samtim, 41: 18-20.
  • Pekşen A and Küçükomuzlu B., 2004. Yield potential and quality of some Pleurotus species grown in substrates containing hazelnut husk. Pakistan Journal of Biological Sciences, 7(5): 768-771.
  • Philippoussis A., Zervakis G and Diamentapoulou P., 2001. Bioconversion of agricultural lignocellulosic wastes through the cultivation of the edible mushrooms Agrocybe aegerita, Volvariella volvacea and Pleurotus spp. World Journal of Microbiology & Biotechnology, 17: 191-200.
  • Rühl M., Fischer C and Kües U., 2008. Ligninolytic enzyme activities alternate with mushrooms production during industrial cultivation of Pleurotus ostreatus on wheat-straw-based substrate. Current Trends in Biotechnology and Pharmacy, 4: 478-492.
  • Shen Q and Royse DJ., 2001. Effects of nutrient supplements on biological efficiency, quality and crop cycle time of maitake (Grifola frondosa). Applied Microbiology Biotechnology, 57: 74-78.
  • Suarez BJ., Reenen CG., Stockhofe N., Dijkstra J and Gerrits JJ., 2007. Effect of roughage source and roughage to concentrate ratio on animal performance and rumen development in veal calves. Journal of Dairy Science, 90(5): 2390–2403.
  • Şen S ve Yalçın M., 2011. Meşe palamudu (Quercus ithaburensis Decne subsp macrolepis) atıklarının Pleurotus ostreatus üretiminde kullanımı. Ekoloji, 20(78): 60-65.
  • TÜİK 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı, Ankara. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul [Erişim: 15 Mart 2016].
  • Türemiş A., Kızılşimşek M., Kızıl S ve Sağlamtimur T., 1997. Çukurova koşullarında yetiştirilen bazı yembitkileri ve karışımlarına değişik katkı maddeleri ilave edilerek hazırlanan silajların farklı açım zamanlarındaki kalitelerinin konigsberg anahtarı ile değerlendirilmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül, Bursa.
  • Yalçın M., Şen S., Taşçıoğlu C., Akçay Ç ve Tufan M., 2014. Kayın talaşı ve fındık kabuğu atıklarında Pleurotus ostreatus mantarı yetiştirilmesi. III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu 8-10 Mayıs 2014, Kahramanmaraş 440-445.
  • Yıldız A ve Demir R., 1998. Bazı bitkisel materyallerin Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex. Fr.) Konr. et Maubl.’un gelişmesi ve ürün verimi üzerine etkileri. Turkish Journal of Botany, 22: 67-73.
  • Yıldız A and Karakaplan M., 2003. Evaluation of some agricultural wastes for the cultivation of edible mushrooms, Pleurotus ostreatus var. salignus. Journal of Food Science and Technology-Mysore, 40(3): 290-292.
  • Yıldız A., Karakaplan M and Aydın F., 1998. Studies on Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) Kum var. salignus (Pers. ex Fr.) Konr. Et Maubl.: cultivation, proximate composition, organic and mineral composition of carpophores. Food Chemistry, 61(1-2): 127-130.
  • Zadrazil F., 1978. Cultivation of Pleurotus. In: The biology and cultivation of edible mushrooms (eds S.T., Chang and W.A., Hayes). Academic Press, New York, pp. 521-557.

Pleurotus ostreatus Yetiştiriciliğinde Katkı Maddesi Olarak Mısır Silajının Kullanımı

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 10 - 17, 04.05.2016

Abstract

Bu çalışma Pleurotus ostreatus mantarı yetiştiriciliğinde mısır silajının katkı maddesi olarak kullanım durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada buğday samanına farklı oranlarda (%5, 10, 15 ve 20) mısır silajı ilave edilerek hazırlanan yetiştirme ortamları, verim ve morfolojik özellikler bakımından kontrol ile (%95 buğday samanı+%5 buğday kepeği) karşılaştırılmıştır. Yetiştirme ortamlarının hazırlanmasında kullanılan materyallerin her birinin başlangıçtaki ve hazırlanan yetiştirme ortamlarının sterilizasyondan sonraki pH, karbon (C) ve azot (N) miktarı, C:N oranı ve mineral madde (K, P, Mg, Zn, Fe ve Mn) içerikleri tespit edilmiştir. Verim bakımından kontrol ve farklı oranlarda mısır silajı ilave edilerek hazırlanan yetiştirme ortamları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemli (P<0.05), morfolojik özellikler (şapka uzunluğu, sap uzunluğu ve sap kalınlığı) bakımından ise önemsiz bulunmuştur. En yüksek verim (220.13 g kg-1 ortam) buğday samanına %10 oranında mısır silajının ilave edilmesiyle hazırlanan yetiştirme ortamından, en düşük verim (153.75 g kg-1 ortam) ise kontrol ortamından elde edilmiştir. Mısır silajının P. ostreatus yetiştiriciliğinde buğday kepeğine alternatif iyi ve ucuz bir katkı maddesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

References

  • Ağaoğlu YS., İlbay ME ve Uzun A., 1992. Değişik talaş+kepek karışımlarının Pleurotus sajor-caju'nun verimi üzerine etkileri. Türkiye IV. Yemeklik Mantar Kongresi, 2-4 Kasım, Yalova.
  • Akyüz M ve Kırbağ S., 2009. Bazı tarımsal ve endüstriyel atıkların Pleurotus spp. üretiminde kompost olarak değerlendirilmesi. Ekoloji, 18(70): 27-31.
  • Alçiçek A ve Karaayvaz K., 2003. Sığır besisinde mısır silajı kullanımı. Animalia, 203: 68-76.
  • Ancona Mendez L., Sandoval Castro CA., Belmar Casso R and Capetillo Leal CM., 2005. Effect of substrate and harvest on the amino acid profile of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). Journal of Food Composition and Analysis, 18(5): 447-450.
  • AOAC, 1984. Association of Official Analytical Chemists. 14th Edition (Edited by Sidney Williams), Washington DC., USA.
  • Baysal E., 2000. Çeşitli lignoselüloz esaslı atıkların Pleurotus ostreatus’un verim özellikleri üzerine etkileri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6(2-3): 271-275.
  • Baysal, E., Yalınkılıç, M.K., Peker, H., Çolak, M., Göktaş, O., Özen, E., Çolak, A.M., 2003. Atık kâğıtların çeşitli
  • bitkisel ve odunsu atık substratlarla Pleurotus ostreatus Jacq. ex Fr. Kummer kültivasyonunda değerlendirilmesi. Ekoloji, 12(49): 12-16.
  • Beşikci, N., Düzkale Sözbir, G., Kanat H.G., 2014. Farklı lignoselülozik atıklar üzerinde yetiştirilen Pleurotus ostreatus mantarının verim, kalite ve mantar özellikleri üzerine etkisi. III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu 8-10 Mayıs 2014, Kahramanmaraş 446-452.
  • Cohen R., Persky L and Hadar Y., 2002. Biotechnological applications and potential of wood-degrading mushrooms of the genus Pleurotus. Applied Microbiology and Biotechnology, 58: 582-594.
  • Contreras EP., Sokolov M., Mejia G and Sanchez JE., 2004. Soaking of substrate in alkaline water as a pretreatment for the cultivation of Pleurotus ostreatus. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 79(2): 234-240.
  • Cormican T and Staunton L., 1991. Factors in mushroom (Agaricus bisporus) compost productivity, In: Science and Cultivation of Edible Fungi, Maher (Ed.), Balkema, Rotterdam. 4: 221-224.
  • Demirel M., Cengiz F., Çelik S ve Erdoğan S., 2001. Van ekolojik koşullarında yetiştirilen mısır ve macar fiği karışımlarının silaj kaliteleri ve besin maddelerinin rumende parçalanabilirlikleri üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1): 69-78.
  • Desrumaux B., Sedeyn P., Desmedt H., Lannoy P and Leennnegt L., 2003. Addition of intact corn grain before pasteurization to oyster mushroom substrate (Pleurotus spp). Horticultural Abstracts, 73(5): 47-61.
  • Doğan H ve Pekşen A., 2003. Çay atıklarından hazırlanan yetiştirme ortamları ve dezenfeksiyon yöntemlerinin Pleurotus sajor-caju’nun verim ve kalitesine etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1): 39-48.
  • Erkel İ ve Işık SE., 1992. Pleurotus ostreatus ve P. florida yetiştiriciliğinde değişik yetiştirme ortamlarının verime etkisi. Türkiye 4. Yemeklik Mantar Kongresi, Yalova.
  • Hassan FR., Medany GM and Hussein SD., 2010. Cultivation of the king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) in Egypt. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 4(1): 99-105.
  • Jackson ML., 1962. Soil Chemical Analysis, Prentice Hall. Inc., New York.
  • Kacar B ve İnal A., 2008. Bitki Analizleri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 879.
  • Kalyoncu F ve Kalmış E., 2007. Pirinanın farklı Pleurotus türlerinin yetiştiriciliğinde kullanım olanaklarının araştırılması. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2): 87-92.
  • Koçyiğit AE., 1984. Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) türünde misel geliştirme ve primordium oluşturma dönemlerinde uygulanan farklı sıcaklık ve ışık düzeylerinin verim ve kaliteye etkisi üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kong WS., 2004. Descriptions of commercially important Pleurotus species. Mushrooms Growers Handbook I. Part II. Oyster Mushrooms. Chapter 4. Rural Devolepment Administration, Korea, 54-61pp.
  • Kurt Ş., 2008. Değişik Tarımsal Artıkların Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju) Yetiştiriciliğinde Kullanım Olanakları. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Küçükomuzlu B ve Pekşen A., 2005. Yetiştirme ortamı ağırlıklarının Pleurotus mantar türlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(3): 64-71.
  • Moonmoon M., Uddin NM., Ahmed S and Shelly N., 2010. Cultivation of different strains of king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) on sawdust and rice straw in Bangladesh. Saudi Journal of Biological Sciences, 17(4): 341-345.
  • Obodai M., Cleland-Okine J and Vowotor KA., 2003. Comparative study on the growth and yield of Pleurotus ostreatus mushroom on different lignocellulosic by-products. Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology, 30(3): 146-149.
  • Olivier J., 1990. Les besoins des Pleurotus cultives. Bull. FNSACC. 45: 35-51.
  • Patrabansh S and Madan M., 1997. Studies on cultivation, biological efficiency and chemical analysis of Pleurotus sajor-caju (Fr.) Singer on different bio-wastes. Acta Biotechnologica, 17(2): 107-122.
  • Pekşen A., 2013. Kayın mantarı (Pleurotus ostreatus): Kütük yetiştiriciliği. Samtim, 41: 18-20.
  • Pekşen A and Küçükomuzlu B., 2004. Yield potential and quality of some Pleurotus species grown in substrates containing hazelnut husk. Pakistan Journal of Biological Sciences, 7(5): 768-771.
  • Philippoussis A., Zervakis G and Diamentapoulou P., 2001. Bioconversion of agricultural lignocellulosic wastes through the cultivation of the edible mushrooms Agrocybe aegerita, Volvariella volvacea and Pleurotus spp. World Journal of Microbiology & Biotechnology, 17: 191-200.
  • Rühl M., Fischer C and Kües U., 2008. Ligninolytic enzyme activities alternate with mushrooms production during industrial cultivation of Pleurotus ostreatus on wheat-straw-based substrate. Current Trends in Biotechnology and Pharmacy, 4: 478-492.
  • Shen Q and Royse DJ., 2001. Effects of nutrient supplements on biological efficiency, quality and crop cycle time of maitake (Grifola frondosa). Applied Microbiology Biotechnology, 57: 74-78.
  • Suarez BJ., Reenen CG., Stockhofe N., Dijkstra J and Gerrits JJ., 2007. Effect of roughage source and roughage to concentrate ratio on animal performance and rumen development in veal calves. Journal of Dairy Science, 90(5): 2390–2403.
  • Şen S ve Yalçın M., 2011. Meşe palamudu (Quercus ithaburensis Decne subsp macrolepis) atıklarının Pleurotus ostreatus üretiminde kullanımı. Ekoloji, 20(78): 60-65.
  • TÜİK 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı, Ankara. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul [Erişim: 15 Mart 2016].
  • Türemiş A., Kızılşimşek M., Kızıl S ve Sağlamtimur T., 1997. Çukurova koşullarında yetiştirilen bazı yembitkileri ve karışımlarına değişik katkı maddeleri ilave edilerek hazırlanan silajların farklı açım zamanlarındaki kalitelerinin konigsberg anahtarı ile değerlendirilmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi, 16-19 Eylül, Bursa.
  • Yalçın M., Şen S., Taşçıoğlu C., Akçay Ç ve Tufan M., 2014. Kayın talaşı ve fındık kabuğu atıklarında Pleurotus ostreatus mantarı yetiştirilmesi. III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu 8-10 Mayıs 2014, Kahramanmaraş 440-445.
  • Yıldız A ve Demir R., 1998. Bazı bitkisel materyallerin Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex. Fr.) Konr. et Maubl.’un gelişmesi ve ürün verimi üzerine etkileri. Turkish Journal of Botany, 22: 67-73.
  • Yıldız A and Karakaplan M., 2003. Evaluation of some agricultural wastes for the cultivation of edible mushrooms, Pleurotus ostreatus var. salignus. Journal of Food Science and Technology-Mysore, 40(3): 290-292.
  • Yıldız A., Karakaplan M and Aydın F., 1998. Studies on Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) Kum var. salignus (Pers. ex Fr.) Konr. Et Maubl.: cultivation, proximate composition, organic and mineral composition of carpophores. Food Chemistry, 61(1-2): 127-130.
  • Zadrazil F., 1978. Cultivation of Pleurotus. In: The biology and cultivation of edible mushrooms (eds S.T., Chang and W.A., Hayes). Academic Press, New York, pp. 521-557.
There are 42 citations in total.

Details

Journal Section Horticultural Sciences
Authors

Beyhan Kibar

Harbiye Akdeniz Duran

Aysun Pekşen

Publication Date May 4, 2016
Submission Date March 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Kibar, B., Akdeniz Duran, H., & Pekşen, A. (2016). Pleurotus ostreatus Yetiştiriciliğinde Katkı Maddesi Olarak Mısır Silajının Kullanımı. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 2(1), 10-17.

17365       17368       17367        17366      17369     17370