News
BibTex RIS Cite

İrlanda Barış Süreci Kıbrıs’a Model Olabilir Mi?” Özdil Nami ve Fikri Toros ile Söyleşi

Year 2023, Issue: 19, 2 - 5, 01.03.2024

Abstract

Haber – Söyleşi
Liderler değişti, müzakereler genişledi, referandumlar, çözüm önerileri, teknik komiteler derken diplomasi tarihinin en uzun süren müzakere süreci olarak görülen Kıbrıs müzakere süreci yarım asrı aştı. Takvimler 3 Haziran 1968’i gösterdiğinde ilk müzakereler Beyrut’ta başlamıştı. Geçen 56 yılda müzakereler kısır döngüye girdi, Kıbrıs çözülemeyen bir düğüm oldu.
Kıbrıs’ta kalıcı bir barış arayışını sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi temsilcileri Kıbrıs Diyalog Forumu tarafından İrlanda’nın Dublin ve Belfast şehirlerinde düzenlenen, İrlanda Barış Süreci’nin ele alındığı bir çalışma ziyaretine katıldılar. Başta siyasetçiler olmak üzere sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve din adamlarının çözüm sürecinde üstlendikleri role ilişkin bilgi sahibi olmak ve tecrübe paylaşımında bulunmak çalışma ziyaretindeki en temel amaçtı. Peki bu amaç doğrultusunda Kuzey İrlanda Barış Süreci Kıbrıs için örnek model oluşturabilir mi? Çalışma ziyaretinde yer alan iki önemli isim; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTB) Dış İlişkiler Sekreteri Sayın Fikri Toros ile CTP’nin eski milletvekili olan, kabinede bakanlık görevi alan ve Kıbrıs müzakerelerinde Başmüzakereci olarak atanan Sayın Özdil Nami EUROPolitika’dan Yusuf Ertuğral’ın sorularını yanıtladılar.

References

  • Ertuğral, Y., & Torlak, P. (2024, 24 Ocak). İrlanda Barış Süreci Kıbrıs’a Model Olabilir Mi? [Söyleşi]. EUROPolitika. https://www.europolitika.com/irlanda-baris-sureci-kibrisa-model-olabilir-mi/
Year 2023, Issue: 19, 2 - 5, 01.03.2024

Abstract

References

  • Ertuğral, Y., & Torlak, P. (2024, 24 Ocak). İrlanda Barış Süreci Kıbrıs’a Model Olabilir Mi? [Söyleşi]. EUROPolitika. https://www.europolitika.com/irlanda-baris-sureci-kibrisa-model-olabilir-mi/
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects International Relations (Other)
Journal Section SÖYLEŞİ
Authors

Pınar Torlak This is me 0000-0002-9722-5411

Yusuf Ertuğral 0000-0002-3450-8617

Publication Date March 1, 2024
Submission Date November 1, 2023
Acceptance Date December 1, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: 19

Cite

APA Torlak, P., & Ertuğral, Y. (2024). İrlanda Barış Süreci Kıbrıs’a Model Olabilir Mi?” Özdil Nami ve Fikri Toros ile Söyleşi. EURO Politika(19), 2-5.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.