Bitkilerin uçucu organik bileşik profilinin tanımı, gıda kalitesi ve özgünlük değerlendirmesi için önemli bir araçtır. Bu çalışmanın amacı, Artemisia campestris L. subsp. glutinosa, Lavandula angustifolia Mill., and Zingiber officinale rosch. bitkilerinin gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (SPME / GC-MS) kullanılarak organic uçucu bileşiklerinin tayini yapılmasıdır. SPME / GC-MS uygulanarak otuz üç uçucu bileşik belirlendi. α-Curcumene (% 34.41), eucalyptol (% 20.91), zencefil Zingiber officinale rosch 'da en yoğun uçucu bileşikler olarak karakterize edilmiştir. Artemisia campestris subsp. Glutinosa bitkisinde, kafur (31.78) ve α-Thujone (16.82) en çok bulunan uçucu bileşiklerdi. Hakeza, Ökaliptol (15.10) ve linalool (11.98) L. angustifolia bitki ekstresinde en başlıca uçucu bileşikler olarak tespit edilmiştir.
Artemisia campestris subsp. glutinosa Lavandula angustifolia Mill Zingiber officinale SPME/GC-MS
The definition of the volatile organic compounds profile of the plants is an important tool for food quality and authenticity assessment. The aim of this study was to the quantitative determination of volatile compounds of the three plants Artemisia campestris L. subsp. glutinosa, Lavandula angustifolia Mill., and Zingiber officinale rosch. using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (SPME/GC-MS). Thirty-three volatile compounds were determined in the application of SPME/GC-MS. α-Curcumene (%34.41), eucalyptol (%20.91), was characterized as a major volatile compound in the ginger Zingiber officinale rosch. plant extract. For Artemisia campestris subsp. glutinosa, camphor (31.78), and α-Thujone (16.82) was found as the most abundant volatile compounds. Besides eucalyptol (15.10), and linalool (11.98) were detected as major volatile compounds in the Lavandula angustifolia Mill. plant extract.
Artemisia campestris subsp. glutinosa, Lavandula angustifolia Mill Zingiber officinale, SPME/GC-MS
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 14 Issue: 1 |