Mushrooms are delicious, nutritious and consumed foods
known as dietary and protein sources. Along with the rapid growth of the world
population, the increasing tendency of people to alternate medicine has
increased the consumption of mushrooms of which useful/medical features are
revealed by scientific studies. As in every consumption behavior, consumption
of mushrooms is also a result of preferences. The purpose of this study is to
determine mushroom consumption preferences using the fuzzy analytical hierarchy
process (AHP). First of all, it was created the analytic hierarchy process,
which has the choice of mushrooms and (if any) sub-criteria. The generated AHP
was converted into comparative matrices and replied to the experts. Received
answers are transformed into fuzzy numbers and the importance levels of
preferences are ranked according to their calculated weights.
Mantarlar,
lezzetli, diyetetik ve protein kaynağı olarak bilinen ve tüketilen besinlerdir.
Dünya nüfusunun hızla çoğalmasının yanında, insanların alternatif tıpa
eğilimlerinin de artmasıyla birlikte tıbbi/faydalı özelliklerinin bilimsel
çalışmalarla ortaya konan mantarların tüketim miktarları daha da artmıştır. Her
tüketim davranışında olduğu gibi mantar tüketimi de birtakım tercihler sonucu
oluşur. Bu çalışmanın amacı bulanık analitik hiyerarşi prosesi kullanarak
mantar tüketim tercihlerinin belirlenmesidir. Öncelikle mantar seçimi tercihlerinin
ve alt kriterlerinin olduğu analitik hiyerarşi prosesi oluşturmuştur.
Oluşturulan AHP karşılaştırmalı matrisler haline getirilmiş ve uzman kişilere
cevaplatılırmıştır. Alınan cevaplar bulanık sayılara dönüştürülerek tercihlerin
önem düzeyleri, hesaplanan ağırlıklarına göre sıralanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 26, 2018 |
Submission Date | June 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 3 |
E-mail: Hbarist@gmail.com
ISSN: 2147-7493
Eurasian Journal of Forest Science © 2013 is licensed under CC BY 4.0