Bu çalışmada, aloe vera (Aloe barbadensis), aynısefa (Calendula officinalis), baldırıkara (Adiantum capillus-veneris Linn.) ve kudret narı (Momordica charantia) bitkileri gibi bazı bitki kaynaklarının farklı çözgenler kullanılarak hazırlanan ekstrelerinin antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, bitkilerin n-hegzan, etanol, metanol ve distile su içerisinde maserasyon yöntemi ile ekstreleri hazırlanmış ve hazırlanan ekstrelerinin, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli bakterilerine karşı antibakteriyel; Aspergillus niger mantarına karşı antifungal aktivitesi incelenmiştir. Çalışma sonuçları, ekstraksiyonda kullanılan bitki kaynağının ve çözgen türünün ekstrelerin antimikrobiyal aktivitesi üzerinde oldukça önemli olduğunu ortaya koymuştur.
In the present study, it was aimed to research the antimicrobial activities of prepared extracts of some plant sources such as aloe vera (Aloe barbadensis), marigold (Calendula officinalis), maidenhair fern (Adiantum capillus-veneris Linn.) and bitter melon (Momordica charantia) by using different solvents. For this purpose, the extracts of the plants in the solvents as n-hegzan, ethanol, methanol and distilled water were prepared via maceration process. Either antibacterial activies against Staphylococcus aureus and Escherichia coli or antifungal activities against Aspergillus niger of the prepared extracts were investigated. The results demonstrated that the plant sources and solvent types used in the extraction are crucial on the antimicrobial activities of the extracts.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 37 Issue: 2 |