Research Article
BibTex RIS Cite

Saccharomyces cerevisiae’de Hidrojen Peroksit ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Karşı Karadut (Morus nigra L.) ve Kızılcık (Cornus mas L.)’ın Bazı Moleküler Biyolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi

Year 2020, Volume: 9 Issue: 3, 1134 - 1144, 26.09.2020
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.679707

Abstract

Bu çalışmada 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii) Karadut grubu; (iii) Kızılcık grubu; (iv) Karadut + Kızılcık grubu (v) H2O2 grubu; (vi) Karadut + Kızılcık + H2O2 grubu. S. cerevisiae kültürleri 1 saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'de geliştirildi. Hücre gelişimi ve lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile belirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile tespit edildi ve Bradford metodu ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; H2O2 grubu ile kıyaslandığında, Karadut + Kızılcık + H2O2 grubunda (1, 3, 5 ve 24 saat) hücre gelişimi ve total protein sentezi artarken, MDA düzeyi azalış göstermiştir. Sonuç olarak karadut ve kızılcık S. cerevisiae kültüründe oksidatif hasarı azaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici bir role sahiptir.

References

  • [1] Van Hung P. 2016. Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56 (1): 25-35.
  • [2] Mikulic-Petkovsek M., Schmitzer V., Slatnar A., Stampar F., Veberic R. 2012. Composition of sugars, organic acids, and total phenolics in 25 wild or cultivated berry species. Journal of Food Science, 77 (10): 70.
  • [3] Şenol M. 2017. Karadut (Morus nigra L.) meyvelerinde antosiyaninlerin karakterizasyonu ve antioksidant özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin.
  • [4] Turan I., Demir S., Kilinc K., Burnaz N.A., Yaman S.O., Akbulut K., Menteşe A., Aliyazıcıoğlu Y., Deger O. 2017. Antiproliferative and apoptotic effect of Morus nigra extract on human prostate cancer cells. Saudi Pharmaceutical Journal, 25 (2): 241-248.
  • [5] Lim S.H., Choi C.I. 2019. Pharmacological properties of Morus nigra L.(Black Mulberry) as A promising nutraceutical resource. Nutrients, 11 (2): 437.
  • [6] Dinda B., Kyriakopoulos A.M., Dinda S., Zoumpourlis V., Thomaidis N.S., Velegraki A., Markopoulos C., Dinda M. 2016. Cornus mas L.(cornelian cherry), an ımportant european and asian traditional food and medicine: ethnomedicine, phytochemistry and pharmacology for its commercial utilization in drug ındustry. Journal of Ethnopharmacology, 193: 670-690.
  • [7] Macit T. 2019. Bazı Kızılcık (Cornus mas L.) genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • [8] Aslan A., Gök Ö., Erman O. 2017. The protective effect of kiwi fruit extract against to chromium effect on protein Expression in Saccharomyces cerevisiae. Progress in Nutrition, 19 (4): 472-476.
  • [9] Laemmli U.K. 1970. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227: 680-685.
  • [10] Merkit, C. 2018. Dietilnitrozamin verilen tavşanlarda β- karotenin nitrik oksit ve malondialdehit düzeylerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kars.
  • [11] Popovic B.M., Stajner D., Slavko K., Sandra B. 2012. Antioxidant capacity of cornelian cherry (Cornus mas L.)–comparison between permanganate reducing antioxidant capacity and other antioxidant methods. Food Chemistry, 134 (2): 734-741.
  • [12] Sozanski T., Kucharska A.Z., Szumny A., Magdalan J., Bielska K., Merwid-Ląd A., Wozniak A., Dzimira S., Pioercki N., Trocha M. 2014. The protective effect of the Cornus mas fruits (Cornelian cherry) on hypertriglyceridemia and atherosclerosis through PPARα activation in hypercholesterolemic rabbits. Phytomedicine, 21 (13): 1774-1784.
  • [13] Tubaş, F. 2013. Dut ve kızılcık ekstrelerinin penisilin ile uyarılan epileptiform aktiviteye etkisi. Tıpta Uzmanlık Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • [14] Temiz, Z. 2015. Ürostomili hastalarda idrar yolu infeksiyonlarının önlenmesinde hemşire tarafından verilen eğitimin ve kızılcık (Cranberry)'ın etkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [15] Jayaprakasam B., Olson L.K., Schutzki R.E., Tai M.H., Nair M.G. 2006. Amelioration of obesity and glucose ıntolerance in high-fat-fed C57BL/6 mice by anthocyanins and ursolic acid in cornelian cherry (Cornus mas). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (1): 243-248.
  • [16] Yiğit N., Yiğit D., Özgen U., Aktaş A.E. 2007. Karadut (Morus nigra L.)’un antikandidal aktivitesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37 (3): 169-173.
  • [17] Aslan A., Baspinar S., Yilmaz O. 2014b. Is pomegranate juice has a vital role for protective effect on Saccharomyces cerevisiae growth?. Progress in Nutrition, 16 (3): 212-217.
  • [18] Aslan A. 2015. The effects of different essential fj and their combination on Saccharomyces cerevisiae cell growth. Progress in Nutrition, 17 (1): 36-40.
  • [19] Choudhary D.K., Mishra A. 2018. In vitro ınvestigation of hypoglycemic and oxidative stress properties of fava bean (Vicia faba L.) seed extract in Saccharomyces cerevisiae 2376. Preparative Biochemistry and Biotechnology, 48 (10): 920-929.
  • [20] Deniz Y.G. 2017. Protective mechanism of Morus nigra on carbon tetrachloride ınduced brain damage in rats. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2 (2): 97-108.
  • [21] Pérez-Gregorio M.R., Regueiro J., Alonso-González E., Pastrana-Castro L.M., Simal-Gándara J. 2011. Influence of alcoholic fermentation process on antioxidant activity and phenolic levels from mulberries (Morus nigra L.). Food Science and Technology, 44: 1793-1801.
  • [22] Meral R., Doğan İ.S. 2012. Karadut (Morus nigra) katkılı ekmeğin antioksidan aktivitesi ve fenolik kompozisyonu. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (4): 43-48.
  • [23] Akmeşe, O. 2019. Morus nıgra L. (Karadut) meyve ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesinin ve antibiyotiklerle sinerjistik etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gümüşhane.
  • [24] Ergani, C. 2018. Ratlarda, karadut meyve (Morus nigra) extresinin, metotreksat ilişkili intestinal hasar üzerine koruyucu etkisi. Tıpta Uzmanlık Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
Year 2020, Volume: 9 Issue: 3, 1134 - 1144, 26.09.2020
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.679707

Abstract

References

  • [1] Van Hung P. 2016. Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56 (1): 25-35.
  • [2] Mikulic-Petkovsek M., Schmitzer V., Slatnar A., Stampar F., Veberic R. 2012. Composition of sugars, organic acids, and total phenolics in 25 wild or cultivated berry species. Journal of Food Science, 77 (10): 70.
  • [3] Şenol M. 2017. Karadut (Morus nigra L.) meyvelerinde antosiyaninlerin karakterizasyonu ve antioksidant özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mersin.
  • [4] Turan I., Demir S., Kilinc K., Burnaz N.A., Yaman S.O., Akbulut K., Menteşe A., Aliyazıcıoğlu Y., Deger O. 2017. Antiproliferative and apoptotic effect of Morus nigra extract on human prostate cancer cells. Saudi Pharmaceutical Journal, 25 (2): 241-248.
  • [5] Lim S.H., Choi C.I. 2019. Pharmacological properties of Morus nigra L.(Black Mulberry) as A promising nutraceutical resource. Nutrients, 11 (2): 437.
  • [6] Dinda B., Kyriakopoulos A.M., Dinda S., Zoumpourlis V., Thomaidis N.S., Velegraki A., Markopoulos C., Dinda M. 2016. Cornus mas L.(cornelian cherry), an ımportant european and asian traditional food and medicine: ethnomedicine, phytochemistry and pharmacology for its commercial utilization in drug ındustry. Journal of Ethnopharmacology, 193: 670-690.
  • [7] Macit T. 2019. Bazı Kızılcık (Cornus mas L.) genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve moleküler karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Kayseri Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • [8] Aslan A., Gök Ö., Erman O. 2017. The protective effect of kiwi fruit extract against to chromium effect on protein Expression in Saccharomyces cerevisiae. Progress in Nutrition, 19 (4): 472-476.
  • [9] Laemmli U.K. 1970. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227: 680-685.
  • [10] Merkit, C. 2018. Dietilnitrozamin verilen tavşanlarda β- karotenin nitrik oksit ve malondialdehit düzeylerine etkisinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kars.
  • [11] Popovic B.M., Stajner D., Slavko K., Sandra B. 2012. Antioxidant capacity of cornelian cherry (Cornus mas L.)–comparison between permanganate reducing antioxidant capacity and other antioxidant methods. Food Chemistry, 134 (2): 734-741.
  • [12] Sozanski T., Kucharska A.Z., Szumny A., Magdalan J., Bielska K., Merwid-Ląd A., Wozniak A., Dzimira S., Pioercki N., Trocha M. 2014. The protective effect of the Cornus mas fruits (Cornelian cherry) on hypertriglyceridemia and atherosclerosis through PPARα activation in hypercholesterolemic rabbits. Phytomedicine, 21 (13): 1774-1784.
  • [13] Tubaş, F. 2013. Dut ve kızılcık ekstrelerinin penisilin ile uyarılan epileptiform aktiviteye etkisi. Tıpta Uzmanlık Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • [14] Temiz, Z. 2015. Ürostomili hastalarda idrar yolu infeksiyonlarının önlenmesinde hemşire tarafından verilen eğitimin ve kızılcık (Cranberry)'ın etkisi. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [15] Jayaprakasam B., Olson L.K., Schutzki R.E., Tai M.H., Nair M.G. 2006. Amelioration of obesity and glucose ıntolerance in high-fat-fed C57BL/6 mice by anthocyanins and ursolic acid in cornelian cherry (Cornus mas). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (1): 243-248.
  • [16] Yiğit N., Yiğit D., Özgen U., Aktaş A.E. 2007. Karadut (Morus nigra L.)’un antikandidal aktivitesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37 (3): 169-173.
  • [17] Aslan A., Baspinar S., Yilmaz O. 2014b. Is pomegranate juice has a vital role for protective effect on Saccharomyces cerevisiae growth?. Progress in Nutrition, 16 (3): 212-217.
  • [18] Aslan A. 2015. The effects of different essential fj and their combination on Saccharomyces cerevisiae cell growth. Progress in Nutrition, 17 (1): 36-40.
  • [19] Choudhary D.K., Mishra A. 2018. In vitro ınvestigation of hypoglycemic and oxidative stress properties of fava bean (Vicia faba L.) seed extract in Saccharomyces cerevisiae 2376. Preparative Biochemistry and Biotechnology, 48 (10): 920-929.
  • [20] Deniz Y.G. 2017. Protective mechanism of Morus nigra on carbon tetrachloride ınduced brain damage in rats. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2 (2): 97-108.
  • [21] Pérez-Gregorio M.R., Regueiro J., Alonso-González E., Pastrana-Castro L.M., Simal-Gándara J. 2011. Influence of alcoholic fermentation process on antioxidant activity and phenolic levels from mulberries (Morus nigra L.). Food Science and Technology, 44: 1793-1801.
  • [22] Meral R., Doğan İ.S. 2012. Karadut (Morus nigra) katkılı ekmeğin antioksidan aktivitesi ve fenolik kompozisyonu. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (4): 43-48.
  • [23] Akmeşe, O. 2019. Morus nıgra L. (Karadut) meyve ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesinin ve antibiyotiklerle sinerjistik etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gümüşhane.
  • [24] Ergani, C. 2018. Ratlarda, karadut meyve (Morus nigra) extresinin, metotreksat ilişkili intestinal hasar üzerine koruyucu etkisi. Tıpta Uzmanlık Tezi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Manisa.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Araştırma Makalesi
Authors

Seda Beyaz 0000-0003-0436-8112

Lütfiye Kadıoğlu Dalkılıç 0000-0002-6791-3811

Özlem Gök 0000-0001-8521-6369

Abdullah Aslan 0000-0002-6243-4221

Publication Date September 26, 2020
Submission Date January 24, 2020
Acceptance Date May 11, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: 3

Cite

IEEE S. Beyaz, L. Kadıoğlu Dalkılıç, Ö. Gök, and A. Aslan, “Saccharomyces cerevisiae’de Hidrojen Peroksit ile Oluşturulan Oksidatif Hasara Karşı Karadut (Morus nigra L.) ve Kızılcık (Cornus mas L.)’ın Bazı Moleküler Biyolojik ve Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkisi”, Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 9, no. 3, pp. 1134–1144, 2020, doi: 10.17798/bitlisfen.679707.

Bitlis Eren University
Journal of Science Editor
Bitlis Eren University Graduate Institute
Bes Minare Mah. Ahmet Eren Bulvari, Merkez Kampus, 13000 BITLIS