Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye’de Defne Üretimi Yapılan Sahalardan Toplanan Defne Yapraklarına Ait Uçucu Yağ Verimleri ve Kimyasal Yapısı

Year 2024, Volume: 26 Issue: 2, 69 - 75, 23.04.2024
https://doi.org/10.24011/barofd.1387378

Abstract

Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Defne (Laurus nobilis L.) bitkisinin yaprakları önemli bir odun dışı orman ürünüdür. Bu çalışmada Orman Genel Müdürlüğü tarafından defne yaprağı üretimi gerçekleştirilen 23 farklı noktadan toplanan taze defne yapraklarından clevenger düzeneği ile uçucu yağlar elde edilmiştir. Elde edilen yağ verimleri 0,40 - 2,6 ml/100 g arasında değişmektedir. En yüksek yağ verimi Mersin-Tarsus bölgesinden elde edilirken, en düşük oran Bartın bölgesinde tespit edilmiştir. Uçucu yağlar seyreltilerek FID-GC ve GC-MS'de analiz edilerek kimyasal içeriği belirlenmiştir. Taze defne yaprağı uçucu yağında 26 madde tespit edilirken bunlardan 4 tanesi tanımlanamamıştır.1,8-Cineol (% 39,8-72,1), α-terpinylacetate (% 3,60-14,8), sabinen (% 3,32-14,2), α-pinen (% 2,69-8,61) ve terpinen-4-ol (%1,65-6,10) en önemli maddeler olarak tespit edilmiştir. Karadeniz bölgesi 1,8-Cineol açısından en düşük oranı verirken bu madde için en yüksek değerler sırasıyla Akdeniz ve Ege bölgelerinde belirlenmiştir. İkinci önemli madde olan α-terpinylacetate ise Samsun ilinde en yüksek oranda tespit edilirken en düşük miktar Antalya’dan toplanan örneklerde belirlenmiştir. Ayrıca, distilasyon sürecinde çıkarılan uçucu yağların renklerinde de farklılıklar gözlemlenmiştir, Bartın bölgesinden elde edilen uçucu yağın rengi açık ve saydam iken Aydın ilinden elde edilen yağ koyu sarı renkte olmuştur.

References

  • Acar, I. (1987), Defne yaprağı ve yaprak eterik yağının üretilmesi ve değerlendirilmesi, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten Serisi no,186, Ankara.
  • Baytop, T. (1999), Türkiye’de bitkiler ile tedavi, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd, Şti,, İstanbul
  • Gölükçü, M., Tokgöz, H., Turgut, D. Y. (2018). Defne (laurus nobilis) uçucu yağ bileşimi üzerine distilasyon süresinin etkisi. Food And Health, 4(1), 37-42.
  • Günal, N. (2000), Türkiyede Defne (Laurus nobilis L,) Yaprağı Üretimi, Türk Coğrafya Dergisi, 25, 85 – 103, İstanbul, 2000.
  • Karık, Ü., Çiçek, F., Tutar, M., Ayas, F. (2015). Türkiye defne (Laurus nobilis L.) populasyonlarının uçucu yağ bileşenleri. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(1), 1-16.
  • OGM, (2016), Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Defne Eylem Planı, 2016-2020
  • OGM, (2022), Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Defne Eylem Planı, 2022-2026
  • Özderin, S. (2010). Muğla-Ula yöresinin doğal çay bitkileri ve uçucu yağ bileşenleri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta
  • Kılıç Pekgözlü, A., Ceylan, E., Çakal, Ö. (2018). Hangisi gerçek defne yaprağı uçucu yağı, Journal of Bartin Faculty of Forestry, 20 (3): 477-485.
  • Sangun, M. K., Aydın, E., Timur, M., Karadeniz, H., Çalışkan, M. Özkan, A. (2007). Comparison of chemical composition of the essential oil of Laurus nobilis L, leaves and fruits from different regions of Hatay, Turkey, Journal of Environmental Biology, 28(4), 731–733.
  • Yaltırık, F., Efe, A. (2000). Dendroloji, İstanbul Üniversitesi Yayın No:4265, Orman Fakültesi Yayın No:465, ISBN:975-404-594-1, İstanbul 2000
  • Yılmaz, A., Çiftçi, V. (2021). Türkiye’de Defne (Laurus nobilis L,) Bitkisinin Durumu, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Özel Sayı 22, S, 325-330,
  • Yılmaz, B., Deniz İ. (2017), The effects of cultivation area and altitude variation on the composition of essential oil of Laurus nobilis L., grown in eastern, western and central karadeniz region, International Journal of Secondary Metabolite (IJSM), 4(3),187-194.

Yield and Chemical Structure of Bay Leaf Volatile Oil Collected from Laurel Production Areas of Türkiye

Year 2024, Volume: 26 Issue: 2, 69 - 75, 23.04.2024
https://doi.org/10.24011/barofd.1387378

Abstract

Bay (Laurus nobilis L.) which is naturally grown in Turkey is an important non-wood forest product. In this study fresh bay leaves were collected from 23 different points where bay leaf production is carried out by the General Directorate of Forestry. Essential oils were obtained with Hydrodistillation. The yield of oils differ from 0,4-2,6 ml/100g. While Mersin-Tarsus region gave the highest oil yield, the lowest amount was detected in Bartın. The chemical structure of oils was analysed with FID-GC and GC-MS. While 26 compounds were detected in fresh bay leaf essential oil, four of them could not be identified. 1,8-Cineol (39,8-72,1 %), α-terpinylacetate (3,60-14,8 %), sabinen (3,32-14,2 %), α-pinen (2,69-8,61 %) ve terpinen-4-ol (1,65-6,10 %) were determined as the major compounds. Black Sea region gives the lowest rate of 1,8-Cineol while the highest valueswere obtained from the Mediterranean and Aegean regions. Second important compound α-terpinylacetate was detected at the highest rate in Samsun (14,8 %) while the lowest in Antalya (2,3%). Additinally, differences have been observed in the colors of essential oils during the distillation process. While the essential oil obtained from Bartın region was light and transparent, the essential oil of the bay leaf collected from Aydın province was dark yellow.

References

  • Acar, I. (1987), Defne yaprağı ve yaprak eterik yağının üretilmesi ve değerlendirilmesi, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten Serisi no,186, Ankara.
  • Baytop, T. (1999), Türkiye’de bitkiler ile tedavi, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd, Şti,, İstanbul
  • Gölükçü, M., Tokgöz, H., Turgut, D. Y. (2018). Defne (laurus nobilis) uçucu yağ bileşimi üzerine distilasyon süresinin etkisi. Food And Health, 4(1), 37-42.
  • Günal, N. (2000), Türkiyede Defne (Laurus nobilis L,) Yaprağı Üretimi, Türk Coğrafya Dergisi, 25, 85 – 103, İstanbul, 2000.
  • Karık, Ü., Çiçek, F., Tutar, M., Ayas, F. (2015). Türkiye defne (Laurus nobilis L.) populasyonlarının uçucu yağ bileşenleri. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(1), 1-16.
  • OGM, (2016), Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Defne Eylem Planı, 2016-2020
  • OGM, (2022), Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Defne Eylem Planı, 2022-2026
  • Özderin, S. (2010). Muğla-Ula yöresinin doğal çay bitkileri ve uçucu yağ bileşenleri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta
  • Kılıç Pekgözlü, A., Ceylan, E., Çakal, Ö. (2018). Hangisi gerçek defne yaprağı uçucu yağı, Journal of Bartin Faculty of Forestry, 20 (3): 477-485.
  • Sangun, M. K., Aydın, E., Timur, M., Karadeniz, H., Çalışkan, M. Özkan, A. (2007). Comparison of chemical composition of the essential oil of Laurus nobilis L, leaves and fruits from different regions of Hatay, Turkey, Journal of Environmental Biology, 28(4), 731–733.
  • Yaltırık, F., Efe, A. (2000). Dendroloji, İstanbul Üniversitesi Yayın No:4265, Orman Fakültesi Yayın No:465, ISBN:975-404-594-1, İstanbul 2000
  • Yılmaz, A., Çiftçi, V. (2021). Türkiye’de Defne (Laurus nobilis L,) Bitkisinin Durumu, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Özel Sayı 22, S, 325-330,
  • Yılmaz, B., Deniz İ. (2017), The effects of cultivation area and altitude variation on the composition of essential oil of Laurus nobilis L., grown in eastern, western and central karadeniz region, International Journal of Secondary Metabolite (IJSM), 4(3),187-194.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nonwood Forest Products Industry, Forest Products Chemistry
Journal Section Research Articles
Authors

Ayben Kılıç Pekgözlü 0000-0002-3640-6198

Seher Kuş Cengiz 0000-0001-6613-3728

Hikmet Yazıcı 0000-0002-9522-9283

Early Pub Date April 5, 2024
Publication Date April 23, 2024
Submission Date November 7, 2023
Acceptance Date December 28, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 26 Issue: 2

Cite

APA Kılıç Pekgözlü, A., Kuş Cengiz, S., & Yazıcı, H. (2024). Türkiye’de Defne Üretimi Yapılan Sahalardan Toplanan Defne Yapraklarına Ait Uçucu Yağ Verimleri ve Kimyasal Yapısı. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 26(2), 69-75. https://doi.org/10.24011/barofd.1387378


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Fax: +90 (378) 223 5077, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com