Bu çalışma, biri endemik olmak üzere Türkiye’de yetişen üç Ahlat türünün [Pyrus anatolica Browicz (Som Ahlat) Pyrus elaeagnifolia Pall. subsp. elaeagnifolia (Ahlat) Pyrus amygdaliformis Vill. var. Amygdaliformis (Çöğür Ahlat)] yaprak, dal ve meyve ekstrelerinin, antibakteriyel ve antifungal etkileri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi için agar kuyu difüzyon yöntemi kullanıldı çalışmada incelenecek her üç Ahlat türlerde hem antifungal hem de antibakteriyel etkiye sahip olduğu saptandı. Endemik bir tür olan Pyrus anatolica, diğer türlerle karşılaştırıldığında güçlü antimikrobiyal kapasiteye sahip olduğu belirlendi. Bu nedenle Pyrus anatolica ekstraktından gıda katkı maddesi, tıp ve sağlık alanlarında yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Geçerli değil
Geçerli değil
Prof. Dr. Mustafa Kardıoğlu’na Ahlat örneklerinin temininde yardımı için teşekkür ederiz. Bu makale Yüksek Lisans Öğrencisi Rukiye Kayhan’ın Tez Çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
In this study, antibacterial and antifungal efficiencies of leaves, branches, and fruit extracts of three Ahlat species growing in Turkey [Pyrus anatolica Browicz (Som Ahlat) (endemic species), Pyrus elaeagnifolia Pall. subsp. elaeagnifolia (Ahlat), Pyrus amygdaliformis Vill. var. Amygdaliformis (Çöğür Ahlat)] were investigated. Agar well diffusion method was used for the determination of antimicrobial activity. All three Ahlat species in the study were found to exhibit both antifungal and antimicrobial effects; however, the endemic species, Pyrus anatolica demonstrated stronger antimicrobial capacity compared to other species. Therefore, it is believed that Pyrus anatolica extract could be used in food additive, medicine and health fields.
Geçerli değil
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Geçerli değil |
Publication Date | April 30, 2021 |
Submission Date | July 1, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 21 Issue: 2 |